Thursday 10 March 2016

Puding Karamel!

Kebosanan melanda masa aku cuti mid sem membuatkan aku tak tentu arah. Hahaha ayat dia. Mcm nk karang cerpen. Hihi

Sebenarnya resepi ni aku dpt dr fesbuk. Scroll scroll dpt laa keluar sepiring puding karamel. Sangat mudah dan bahan bahan die mmg ada kat rumah. Tak perlu ke kedai. Okay here we goo!

Puding:
2 keping Roti putih(Roti Gardenia)
3 sudu susu pekat
1 tin susu cair
3 biji Telur gred B
1/2 cawan gula(kurangkan klu tk suka manis)

Karamel:
4-6 sudu gula 
  

Cara cara:
Cairkan gula pasir atas api sederhana siap siap dlm loyang. Jgn sampai hangus.

Letak kat tempat rata supaya gula seimbang. Nanti takde laa toping puding korang tebal tak sekata. Okay ketepikan loyang tu biarkan gula menyejuk dan keras.

Utk bahan bahan puding:
Blend semua bahan td sekali sampai halus. Tapis bahan bahan tersebut utk bagi tekstur puding halus. 



Dah siap! Tuang puding atas loyang td. Then kukus hingga 20-30 minit. 


Biar puding dikukus sampai dpt kaler mcm ni


Okay tu belum masak sepenuhnya. Biar lg 10 mnt dlm periuk kukus. Kukus puding sampai puding masak. Warna puding akan berubah dan bila korg gegar loyang, puding akan gerak sekali and itu maksudnyaa puding dah masak masa tu. Hihi. 


Tips aku: Utk loose kan adunan puding korg. Korg guna teknik double boiler. Bkn sbb ape. Puding ni kan lembut. Jd nak keluarkan dr loyang agak susah sikit. Jadi karamel tu akan mencair sedikit. So senang laa puding nk tanggal dr loyang. Hihi

Okay ni hasilnyaaa! 
Cubaan pertama aku berjaya!
Btw tkboleh nk snap full puding dlm piring  sbb aku dah pecah kan puding aku. Uwaaaaaa


So ni jelaa yg cantik. Hihi. 



Sangat mudah. Selamat Mencuba guys!

No comments:

Post a Comment